barracudas%2520banner%2520Elektrische%2520motoren_edited_edited.jpg

ELEKTRISCHE MOTOREN

Hoe kies je de juiste motor?

Om te beginnen kent iedereen wel de benzine motor op de boot. Dat ding achterop met die gashendel en waar je aan een touwtje moet trekken om de motor te laten starten.

Hier kan je zeker mee het water op om een plek te zoeken en je hengel uit te gooien. maar wat maakt het nou dat je voor een elektro motor zou kiezen?

Sommigen gebruiken de benzine motor om met flink wat gang over het water naar hun visspot te varen. Vervolgens gebruiken ze hun elektrische motor om te trollen en te slepen. Dit is heel langzaam varen en tijdens het varen gooien ze hun lijn uit.

Dit trollen en slepen kan op 2 manieren. Eerste manier is met een hekmotor. een hekmotor wordt bevestigd aan de achterkan van de boot, waar ook de benzine motor is bevestigd. Deze bestuur je handmatig, je geeft gas en stuurt met de tiller. 

Manier 2 is met een fronttroller, deze motor wordt gemonteerd ( vaak op een plaat ) op de boeg van de boot. De punt zeg maar. Een boegmotor kan je bedienen met een afstandbediening of voetpedaal. Een boegmotor heeft standaard een aantal mogelijkheden zoals het op afstand besturen van richting / snelheid / ankerfunctie.

Een boegmotor is (afhankelijk van het type ) te koppelen met je fishfinder zodat je routes kan opnemen en de motor die zelfstandig kan laten volgen. Zo kan je zelfs de motor laten varen door vegetatielijnen onderwater te volgen. 

Je kiest de type motor aan de hand van je visgedrag. De sterkte van de motor wordt bepaald door het gewicht van de boot, materiaal en max. personen.

Voor dat je iets koopt laat je goed adviseren.

Maar alleen met een motor kom je er niet. Een elektro motor draait natuurlijk niet op benzine. Dit type motor heeft een accu en lader voor de accu nodig.

Net als type motoren heb je ook in accu's verschillende keuzes. Je kiest een accu aan de hand vaartijd, gewicht en uiteindelijk ook de prijs. Laat je ook hier altijd goed in adviseren.


Hieronder een lijst met bekende elektrische motoren en specificaties; 


Hekmotoren ( achter op de boot)

Minn Kota endura C2 30 tm 55 lbs

- Instapmodel van 12V, kan gevoed worden met 1 accu.

- Motor heeft gashendel die je kan uitrekken en een accustatus indicator op de kop van de motor. 

- Motor heeft standen die de snelheid bepalen, 5 standen vooruit 3 achteruit.

Minn Kota Endura Max 40 tm 55 lbs

- exact dezelfde motor aas de Endura C2 maar zonder standenschakelaar. Je bepaalt dus zelf de snelheid. Ideaal voor het trollen en slepen.

Minn Kota Traxxis 45 tm 55 & 70 / 80 lbs

- Deze motor heeft alle features van de Max zoals hierboven beschreven maar deze motor kan de gashendel knikken naar boven en naar beneden. Bijvoorbeeld bij het staan sturen handig.

- de 70 en 80lbs is een 24V motor wat betekent dat je 2 accu's moet gebruiken om met deze motor te kunnen varen.

Haswing motoren heeft ongeveer dezelfde lijn als Minn Kota.

- Haswing Osapian kan je vergelijken met de Minn Kota Endura C2

Haswing protruar 

Deze lijn is een uitstekende tegenhanger voor de Minn Kota Endura max.

- voordeel begint bij Protruar 1.0 = 65lbs op 12Volt.

- Overige protruar 2.0 / 3.0 /4.0 5.0 zijn allemaal 24Volt maar variëren van 2pk tot ongeveer 5pk

Boegmotoren;

Basis functies ;

- sturen met remote

- gas geven met remote

- ankerfunctie ( op 1 plek blijven liggen)

Ipilot;

i-Pilot

Met één druk op de knop van de afstandsbediening neemt de iPilot de besturing van de boegmotor over. Met de nauwkeurigste Spot-Lock (elektronische ankerpositie) ooit.
Minn Kota i-Pilot heeft GPS technologie ingebouwd om uw boegmotor automatisch te bedienen. Een boegmotor met i-Pilot heeft hierdoor geweldige eigenschappen. Zo kunt u de motor automatisch eerder gevaren routes (iTracks) laten terugvinden. Of bijvoorbeeld uw boot automatisch boven een vislocatie laten stilliggen. Dat laatste is de zogenaamde Spot Lock functie. Tenslotte heeft i-Pilot een autopiloot functie en kunt u er de snelheid en richting mee regelen. De “jog” functie is ook erg handig. Hiermee verplaatst u de boot vanuit een Spot Lock positie gemakkelijk 1.5 meter in de gewenste richting

i-Pilot Link

De i-Pilot Link heeft dezelfde eigenschappen als de i-Pilot, maar onderscheidt zich door een integratie (“Link”) met uw Hummingbird fishfinder. Hiermee volgt de boot de contourlijnen van je zelfgemaakte Humminbird Autochart of de waypoints op de kaart.

Minn Kota Powerdrive

- Dit is het instapmodel, alle basisfuncties aanwezig

- optioneel ipilot

Min Kota Terrova;

- Basisfuncties

- ipilot of pilot link

- liftassist, makkelijker uit het water te halen met de hand.

Minn Kota Ulterra

- Basisfuncties

- ipilot of pilot link

- trekt en kantelt zichzelf automatisch uit het water.

- bekijk het bekende filmpje  - 

Er zijn nog meer modellen maar dit zijn de meest gangbare voor vissen in Nederland. Wil je meer informatie neem contact met ons op.

minn kota fishing boat.jpg