bill francois interview foto.jpg

INTERVIEW MET BILL FRANCOIS

Door Bo van Roeden

1. Ik ben erg blij je te interviewen, maar voor alle mensen die je nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben een biofysicus en schrijver uit Frankrijk, gespecialiseerd in biomechanica van vissen. In mijn dagelijks leven breng ik mijn tijd door tussen viswetenschappelijk onderzoek, associatieve projecten om het zeeleven te beschermen en schrijven. Avd natuurlijk veel duiken en vissen.

 

2. Wat motiveerde je om "De begaafde sardine" te schrijven?

Ik heb altijd van de waterwereld gehouden en toen ik als gids werkte in het aquarium van Parijs, ontdekte ik dat veel mensen zich niet kunnen voorstellen hoe fascinerend het leven van vissen kan zijn. Dus ik wilde alle feiten delen die me zo verbazen in het onderwateruniversum.

 

3. Bill, ik ben een grote fan van je boek "De begaafde sardine". Wat was voor jou aanleiding om het boek te schrijven?

Ik heb lang het project gehad om dit boek te schrijven, maar het vinden van een redacteur is niet eenvoudig. Bij toeval heb ik een Franse tv-wedstrijd gewonnen (een spraakwedstrijd) en zo heb ik mijn redacteur leren kennen!

4. Je hebt een geweldige manier van schrijven, kijk je echt zo naar de zee en haar bewoners?

De bewoners van de zee zijn ontzettend poëtisch en erg inspirerend om over te schrijven!

 

5. Het verhaal dat me het meest heeft geraakt, is dat van de eenzame walvis, een prachtig verhaal. Overigens hebben de orka's mij ook diep geraakt. Welk avontuur uit je boek "De begaafde sardine" heeft jou het meest geraakt? En waarom?

Alle verhalen uit de onderwaterwereld raken me erg ... maar als ik er maar één zou moeten kiezen, zou ik misschien het verhaal kiezen van de paling die 150 jaar in een put verbleef en bijna onsterfelijk werd, omdat hij wachtte om te worden vrij en ga naar de oceaan. Palingen zijn zeer mysterieuze wezens ... en ze zijn zeer bedreigd. Sommige van hun geheimen kunnen voor altijd mysteries blijven als we niets doen om ze te redden.

6. Weet jij ook hoe het met de eenzame walvis gaat?

Voor zover ik weet, wordt de eenzaamste walvis ter wereld, of 52 hertz-walvis, wiens stem door geen enkele andere walvis kan worden gehoord, nog steeds elk jaar gehoord door wetenschappelijke hydrofoons, dus het zou goed moeten doen. Maar niemand heeft het nog kunnen zien.

 

7. Heb je een boodschap die je aan de lezer van uw boek wilt overbrengen? Waarom?

Ik heb veel berichten. De belangrijkste is om de tijd te nemen om naar de natuur te luisteren, de wezens om ons heen te observeren en te proberen ze te begrijpen. Er zijn zoveel fascinerende verborgen schatten, zelfs in de kleinste vijver of polder!

Meer weten over de natuur helpt ons ook om er meer mee verbonden te raken en haar beter te beschermen.

8. Zullen er meer boeken van uw hand komen met hetzelfde thema van het zeeleven? Zo niet met welk thema?

Ja, ik heb een ander project van een boek over het leven in zee ... en ook boeken over andere onderwerpen (zoetwater ...). Het moeilijkste is om te kiezen welke je als eerste moet schrijven!

 

9. Je bent ook een wetenschapper. Wat vind je hier het leukst aan?

Wat ik het leukst vind, is het vermogen om nieuwe geheimen van de natuur te begrijpen, die de manier waarop we ernaar kijken veranderen. We kijken niet op dezelfde manier naar vissen als we weten hoe complex hun leven is, hoe ze communiceren, enz.

 

10. Heb je een levensmissie die je wilt volbrengen?

Voor schrijven is mijn belangrijkste missie om lezers gelukkig te maken. Ik voel me erg gezegend dat ik verhalen kan delen met mensen over de hele wereld en het is een fantastisch gevoel om te weten dat mijn boeken een beetje geluk kunnen brengen in het leven van zoveel onbekende mensen.

11. De sardine intrigeerde je door de oceaan en bracht je ertoe wetenschapper te worden. Aan welk probleem werk je momenteel om op te lossen of te onderzoeken?

Tegenwoordig werk ik aan collectieve voortbeweging van vissen: we proberen te begrijpen of er een leider is als vissen samen zwemmen. Onze meest recente experimenten suggereren meestal dat wanneer de vissen even groot zijn, er geen leider is, maar wanneer er twee vissen van verschillende grootte zijn, is de grootste meestal de leider.

Ik probeer ook een tagging-project te starten in de Franse Middellandse Zee om de mediterrane speervis te bestuderen, een zeer zeldzame soort marlijn die alleen in de Mediterranena lijkt te leven.

 

12. Je bent ook een gepassioneerd visser.

Ja, ik heb altijd van vissen gehouden en breng veel van mijn vrije tijd door op het water, vissen. Ik ga vooral graag naar Nederland om op snoek in de polders te vissen. Daar heb ik mijn grootste snoek gevangen, in Rotterdam!

13. Welke vistechniek beheerst je het beste?

Ik hou van alle technieken en mijn twee favorieten zijn vliegvissen op forel en offshore big game vissen op tonijn en marlijn. Maar de techniek die ik het beste beheers, is waarschijnlijk "straatvissen" in Parijs op roofvissen zoals snoek en baars.

14. Als je de lezer een "must go" zou kunnen aanbevelen, waar zou dat dan zijn en waarom?

Voor het vissen zou ik zeggen dat de Middellandse Zee op blauwvintonijn valt. Deze vissen zijn oersterk en mooi en je kunt een zeer breed scala aan verschillende technieken gebruiken om ze te vangen. En in de Middellandse Zee wordt al meer dan 2000 jaar op tonijn gevist, dus het maakt deel uit van een lange geschiedenis vol tradities. En het eten is uitstekend in alle mediterrane landen.

 

15. Is er nog iets dat je wilt zeggen?

Ja, ik wil zeggen dat ik onder de indruk ben van de geweldige acties die je doet met de barracuda's! Het is verbazingwekkend om zo'n geweldige groep vrouwelijke vissers te zien (in Frankrijk proberen we het vissen voor vrouwen veel te promoten, maar mentaliteit is moeilijk te veranderen en vrouwen vormen nog steeds een minderheid in het vissen, ook al vissen ze vaak beter dan mannen!) de inspanningen die je doet om kinderen uit achterstandsgebieden de kans te geven het vissen te ontdekken, zijn geweldig. Het is geweldig om kinderen te verbinden met de natuur, het heeft zoveel te bieden! Ik hoop dat je al deze geweldige activiteiten blijft doen en misschien ooit je beweging naar Frankrijk exporteert, en over de hele wereld, want veel landen zouden het geweldig vinden.